Gilles Klompe over Bennito van Seminis: ‘Een ras waar je op kunt rekenen!’

Gillis Klompe nam 17 jaar geleden het familiebedrijf over, waarin al decennialang uien werden geteeld. Inmiddels werkt hij in een maatschap: Klompe en Van de Linde. Sinds zeven jaar – vanaf de introductie – teelt Gillis Bennito, een van de meest succesvolle rassen van Seminis.

Gillis vertelt: “Wij kenden Bennito van de proeven die wij voor Seminis doen. Als proefstation zie je als eerste wat goed is. Met name de stevige nek was voor ons een reden om dit ras te kiezen. Dat hebben wij met onze grond echt nodig, omdat we niet kunnen beregenen – aan het Grevelingenmeer is het water te zout. Daarnaast heeft Bennito een sterk wortelgestel. Daardoor heeft dit ras een stabiele groei gedurende het hele seizoen, ook wanneer het erg droog is.”

Bestand tegen alle weerstypen
“Bennito presteert goed onder alle weersomstandigheden. Zelfs bij extreem nat weer behoudt Bennito een flink deel van zijn wortels, waardoor hij tot de oogst blijft groeien. Met het weer in Nederland is Bennito een betrouwbaar ras, dat zich de hele teelt goed houdt.”

Stevige rokken
Gillis: “Ik zie uien graag met een stevige nek. Ik wil eerst voldoende loof zien, zodat de voeding en het vocht daarvan gebruikt wordt voor de bolvorming. De rokken van Bennito zijn stevig, wat de houdbaarheid ten goede komt.” Gillis zaait Bennito pas als het voorjaar doorgebroken is, dus niet al na een paar mooie dagen in februari: “De natuur moet er klaar voor zijn. Wij telen een bewaarras, dus dan kan je geen risico nemen.”

Zeer uniform
“Groot voordeel van Bennito is dat het een zeer uniform ras is in strijken. Tegen de tijd dat wij gaan oogsten is 80% van de pijpen keurig afgestorven. Zo is de opbrengst van Bennito elk jaar weer goed. Een ander voordeel van de uniformiteit is dat we heel gericht kunnen spuiten met kiemremmers; dat is goed voor de houdbaarheid.” Gillis is zeer te spreken over de huidkwaliteit van Bennito: “Bennito heeft veel vellen en de huid is goed vast. We hebben nooit last van kaal vallen na transport of sortering en daarmee ook weinig uitval. Maar dat komt ook door de uniformiteit van dit ras.”

Geschikt voor alle gronden
Gillis teelt Bennito op zowel lichte als zware grond. Hij heeft ervaren dat Bennito het goed doet op beide grondsoorten. Gillis vertelt verder: “Wij bemesten volgens de wettelijke norm. Dat heeft Bennito bij ons ook nodig, omdat we niet kunnen beregenen. De eerste keer doen we dat in het voorjaar, de tweede keer later in het seizoen. Timing is alles, want het moet natuurlijk wél gaan regenen dan!”

Conclusie
Gillis concludeert: “Bennito is een stabiel, krachtig ras, dat zich in de afgelopen jaren in de praktijk keer op keer heeft bewezen. Met Bennito ben je zeker van je opbrengst. Kortom: een ras waar je op kunt rekenen.”

 

onion-plant